Gemakkelijker vinden wat u zoekt

We proberen ervoor te zorgen dat onze sites – zowel de externe als interne - met de meeste populaire browsers en op verschillende platvormen werken, van desktop-computers tot smartphones. 

Als u vragen of opmerkingen heeft met betrekking tot de toegankelijkheid van onze sites, of eventuele fouten opmerkt, neem dan contact met ons op.

Toegankelijkheidstools

Onderstaand volgen enkele tips om uw toegang tot onze websites te verbeteren. Voor uitgebreidere informatie met betrekking tot de toegang van uw computer tot het internet, kunt u de website Ability Net My Computer My Way bezoeken.

Pagina's in uw browser gemakkelijker leesbaar maken

Webpagina's kunnen moeilijk te lezen zijn als de tekst te klein is. De populairste browsers, zoals Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari en Opera bieden de mogelijkheid om met de muis of het toetsenbord op een webpagina in te zoomen of uit een webpagina uit te zoomen. (Gebruik in Windows-systemen de Control-toets en in Mac OS de Command-toets.)

  • Houd de Control/Command-toets ingedrukt en scroll omhoog of omlaag om in en uit te zoomen
  • Houd de Control/Command-toets ingedrukt en druk op + of – om in en uit te zoomen

Uitvergroten van uw scherm

Een andere manier om tekst gemakkelijker leesbaar te maken is het uitvergroten van uw scherm.

Alle recente versies van Windows beschikken over een vergrootglas, waarmee gebruikers een gedeelte van het scherm kunnen uitvergroten. Voor mensen met een visuele handicap kan het echter noodzakelijk zijn om omvangrijkere vergrotingssoftware te gebruiken.

Lees meer over schermvergroting in Windows 10 MagnifierWindows 8.1 Magnifier en Windows 7 Magnifier.

Gebruikers die beschikken over een OS X-besturingssysteem van Apple kunnen de ingebouwde zoomfunctie gebruiken. Lees meer over toegankelijkheid bij OSX-besturingssystemen.

Gebruiken van een schermlezer

Gebruikers van Windows kunnen gebruikmaken van Windows Narrator, dat de tekst op het scherm in spraak omzet. Deze functie is beschikbaar in Windows 10 NarratorWindows 8.1 Narrator en Windows 7 Narrator.

Het OSX-besturingssysteem van Apple beschikt over een VoiceOver -functie.

Daarnaast zijn er diverse andere schermlezers beschikbaar, zoals JAWS (Job Access With Speech) en het freeware-programma NVDA.

PDF-bestanden

We gebruiken PDF-bestanden om de look en layout en van de originele documenten zo goed mogelijk weer te geven. Download de nieuwste versie van Adobe Acrobat Reader (gratis) om PDF-bestanden te openen en bekijken.

Adobe heeft tevens informatie over het gebruiken van schermlezers bij PDF-bestanden gepubliceerd.