Agricultural industry equipment fertilizing crops

Gaan voor 100% biologisch afbreekbare producten

Innovatie op het gebied van biologisch afbreekbare smeermiddelen vertaalt zich in hoogwaardige producten die geschikt zijn voor gebruik in ecologisch kwetsbare gebieden.

voor het bemesten van gewassen

Biologisch afbreekbare smeermiddelen hebben de moleculaire eigenschap om biologisch te worden afgebroken (d.w.z. door de werking van biologische organismen). Er hebben belangrijke innovaties plaatsgevonden op het gebied van biologisch afbreekbare producten, wat zich vertaalt in producten die geschikt zijn voor gebruik in ecologisch kwetsbare gebieden en die goed presteren in industriële omgevingen.

De evolutie van smeermiddelen

Biologisch afbreekbare smeermiddelen zijn ofwel synthetisch (door de mens gemaakt) ofwel afkomstig van plantaardige oliën. Ze worden aanzienlijk sneller afgebroken dan minerale oliën zoals petroleum en reduceren snel tot componenten die gemakkelijker worden afgebroken door natuurlijke micro-organismen. De keuze van de basisvloeistof is van cruciaal belang voor het vermogen van een smeermiddel of smeervet om biologisch te kunnen worden afgebroken. Over het algemeen zijn minerale oliën minder biologisch afbreekbaar dan esters.1 Niet alle esters presteren echter even goed, waarbij het estertype en de vertakking verantwoordelijk zijn voor aanzienlijke variaties in de biologische afbreekbaarheid.

Hoe stapelen biologisch afbreekbare smeermiddelen zich op?

Biologisch afbreekbare smeermiddelen gemaakt van natuurlijke plantaardige oliën, zoals koolzaad of zonnebloempitten, hebben de afgelopen twee tot drie jaar grote vorderingen gemaakt. Sommige uitdagingen blijven bestaan. Meer innovatie op dit gebied zou er echter toe kunnen leiden dat synthetische smeermiddelen op esterbasis een langere levensduur kunnen bieden in vergelijking met minerale oliën, wat de initiële kosten aanzienlijk kan compenseren.2

Industriële toepassingen voor biologisch afbreekbare producten

In de industrie zijn biologisch afbreekbare smeermiddelen zo ver geëvolueerd dat ze kunnen worden gebruikt in bijna elk systeem waarin traditioneel conventionele smeermiddelen worden gebruikt. Momenteel zijn biologisch afbreekbare smeermiddelen met name relevant in:

  • Total Loss-systemen (smeermiddelen voor kettingzagen, corrosiewerende middelen, olie voor het losmaken van producten in mallen)
  • Hydraulische systemen van graafmachines die werken op ecologisch kwetsbare locaties
  • Waterpompen en smeervettoepassingen waarbij lozing in het milieu onvermijdelijk is

Meer recentelijk heeft de introductie van kleinere, snellere en efficiëntere apparatuur die met hogere snelheden, temperaturen, spanningen en druk werkt, de trend naar steeds betere prestaties en betere compatibiliteit versneld, waardoor synthetische (biologisch afbreekbare) smeermiddelen van hogere kwaliteit de voorkeur hebben.

1 Battasby, N. S., Chemosphere, 2000, Vol 42, 1011–1027

2 oilcare.org.uk/avoid-pollution/biodegradable-lubricants/

Biologisch afbreekbare smeermiddelen zijn zo ver geëvolueerd dat ze kunnen worden gebruikt in bijna elk systeem waarin traditioneel conventionele smeermiddelen worden gebruikt.

Gerelateerde inhoud

Gaat duurzaamheid altijd ten koste van uw bedrijfsresultaten?

Hoe kunnen bedrijven bedrijfsprestaties en verlaging van de CO2-uitstoot in evenwicht brengen?

Producten en diensten ter ondersteuning van bedrijfsduurzaamheid

Ontdek meer over de producten en diensten van Shell Lubricant Solutions waarmee u duurzaamheid in uw bedrijfsstrategie kunt integreren.

Veelgestelde vragen over duurzaamheid

Antwoorden op enkele veelgestelde vragen over smeermiddelen en duurzaamheid.

Meer informatie over duurzaamheid bij Shell

Wat duurzaamheid inhoudt bij Shell

Lees meer over wat duurzaamheid betekent bij Shell: onze maatschappij op een verantwoorde manier meer en schonere energieoplossingen bieden.

Nature-Based Solutions

Ontdek hoe Shell in de natuur investeert als onderdeel van haar ambitie om een bedrijf te worden met netto nul uitstoot.