Nieuw

Nieuwe voertuigcategorie N1 BC onderworpen aan kilometerheffing in België vanaf 01/01/2018

Vanaf 1 januari 2018 zijn opleggertrekkende motorvoertuigen van minder dan 3,5 ton MTM (categorie N1 BC) kilometerheffing-plichtig voor het gebruik van het Viapass (BE) netwerk.
Dit houdt in dat deze voertuigen verplicht worden om een OBU te installeren en te activeren vanaf 01/01/2018, doordat de combinatie van trekker + oplegger meer dan 3,5 TON bedraagd.

U kan nagaan of uw voertuig onderworpen is aan de kilometerheffing door de volgende punten te controleren op uw kentekenbewijs:

  • Voertuigcategorie => J: moet in dit geval N1 zijn.
  • National aard => J.1.: moet in dit geval TREKKER zijn.
  • Koetswerktype => J.2.: moet in dit geval BC (oplegtrekkend voertuig) zijn.

Voor meer informatie kan u terecht op de website van Viapass :

Hierbij kan u tevens de Q&A lijst terugvinden. Aarzel niet om ons te contacteren, indien u meer informatie nodig heeft, op volgend adres: BS-Roadservices-BELUX@shell.com

Weg met het eurovignet! Vanaf 1 april 2016 is er een kilometerheffing, en wel voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton die in België of in Europa zijn ingeschreven en die dienen voor goederenvervoer. In alle betrokken vrachtwagens zal dus een OBU (On Board Unit) geïnstalleerd moeten worden. De doelstelling hiervan? Het weggebruik door vrachtwagens beperken maar optimaliseren.

Hoe registreren?

SHELL BIEDT U TWEE OPTIES VOOR DE BELGISCHE TOLBETALINGEN

Option 1 :

Axxès, de leverancier van de Interroute (ITR+) OBU heeft het europese serviceprestatie certificaat bekomen en zal klaar zijn voor de betaling van de belgische wegentaks. De ITR + OBU kan naast de Belgische tol ook worden gebruikt voor tolbetalingen in Frankrijk, Spanje, Portugal en voor de Liefkenshoek tunnel.

Registreer uw vloot nu en contacteer onze klantendienst of via email BRU-Be-Road-Tax@shell.com

Option 2 :

De Satellic OBU, die besteld dient te worden via de Road User Portal (rup.satellic.be) of via een Service Punt (= pre-payment optie). Die OBU werkt alleen voor de Belgische tol.

Veel distributiepunten zijn beschikbaar op de parkeerterreinen en servicestations, bijvoorbeeld één van de vele Shell-servicestations in België, Luxemburg en Duitsland. U kunt daar een OBU (On Board Unit) verkrijgen en deze laden met het bedrag van uw keuze. Deze betaling is mogelijk met behulp van uw Shell-kaart die aanvaard zal worden in alle Viapass-automaten.

Over welke wegen in België gaat het?

De nieuwe heffing zal gelden op de snelwegen en andere wegen in België waar vandaag het eurovignet van toepassing is. Satellic, de operator die instaat voor dit project, bevestigde een dekking van bijna 7.000 van de 154.000 km die ons land rijk is.

Hoeveel gaat dit kosten?

De tarieven van Viapass zijn beschikbaar via deze link.

We vermelden hier alvast enkele specifieke elementen:

  • In Vlaanderen en in Wallonië zal het tarief variëren volgens het gewicht van het voertuig (3,5-12, 12-32, > 32t) en volgens de EURO-emissienormen (0-2; 3; 4; 5-6). Het duurste tarief (voor EURO 0-2) bedraagt 20 eurocent/km.
  • In Brussel zal de tarifering variëren volgens de doorkruiste zone (snelweg of stad).
    In Wallonië wordt de kilometerheffing onderworpen aan de BTW (21%); de 2 andere gewesten zullen geen BTW toepassen.
  • Als "uw partner onderweg" stelt Shell alles in het werk om u te helpen bij al uw maatregelen.

Meer informatie? Surf naar www.viapass.be / www.satellic.be

Meer in Tolheffing en meer

Tol- en wegenheffing

Met uw Shell Card kunt u uw tol en wegenbelasting in alle grote Europese landen betalen.

Tunnels en bruggen

Als klant met een Shell Card kunt u tol voor tunnels en bruggen in de belangrijkste Europese landen betalen met de kaart.