DHL Express, de internationale expressdienst van Deutsche Post DHL Group, zet in samenwerking met Ford en Shell 100 nieuwe elektrische bestelwagens in voor haar Belgische activiteiten. DHL streeft naar een meer milieuvriendelijke toekomst en een volgende stap in dit proces is de verdere implementatie van elektrische bestelwagens in België. De nieuwe investering werd vandaag ingehuldigd door Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters, Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis, Danny Van Himste (CEO DHL Express Belux), Peter Bertin (Managing Director Ford Belux) en Christophe Vaessen (Country Chair Belgian Shell).

Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters, Antwerps schepen van financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie Koen Kennis, CEO DHL Express Belux, Danny Van Himste, Managing Director Ford Belux, Peter Bertin en Country Chair Belgian Shell, Christophe Vaessen vierden de komst van de elektrische bestelwagens, een nieuwe stap naar een klimaatneutrale toekomst voor DHL Express, in de Antwerpse CityHub van DHL Express op Blue Gate. De eerste levering van de 100 Ford E-Transits, de elektrische versie van de meest verkochte bestelwagen van Europa, de Ford Transit, vormt een belangrijke investering voor DHL Express België en is één van vele stappen van DHL Express op weg naar een klimaatneutrale toekomst.

Een betere en meer duurzame toekomst

DHL zet actief stappen naar een duurzamere toekomst met haar DHL GoGreen aanpak. Dankzij de 100 nieuwe bestelwagens is nu één derde van het DHL Express’ wagenpark in België geëlektrificeerd. Deze investering betekent een extra CO2-reductie van 2050 ton per jaar. Het doel is om in 2025 over een twee derde geëlektrificeerd wagenpark te beschikken. DHL Express streeft naar een CO2-neutrale toekomst in 2050.

Danny Van Himste, CEO DHL Express Belux: "We zijn erg verheugd dat we vandaag de komst van de Ford E-Transits kunnen vieren. De bestelwagens zijn een van onze grote investeringen in de toekomst, en we zijn niet van plan om te stoppen. Onze samenwerking met Shell en Ford zal ons in staat stellen om verder te blijven vernieuwen en toont dat elke sector, en zeker de logistieke, kan en moet innoveren en evolueren naar een klimaatneutrale activiteit. De toekomst voor DHL Express ziet er klimaatneutraal én rooskleurig uit met al deze innovaties."

Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken: "Vanuit Vlaanderen steunen we de ambitieuze plannen van DHL Express om in te zetten op duurzame logistiek. Zij zijn een voorbeeld voor de sector waarin zij actief zijn. Willen we de CO2-uitstoot omlaag krijgen, dan is het essentieel dat ook de logistieke sector mee de kaart van duurzaamheid trekt. Vanuit Vlaanderen trekken we al enkele jaren die kaart voor personenwagens waarbij ik de ambitie heb om 35.000 laadequivalenten te hebben tegen 2025. Daarnaast lanceerde ik recent het nieuwe project VIAVIA of ‘Vrachtvervoer Intelligent Aanpassen en Vergroenen via een Integrale Aanpak’. Met VIAVIA willen we onder meer inzetten op duurzame stadslogistiek.”

Koen Kennis, Antwerps schepen voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie: "Ik hecht veel belang aan het vergroenen van de stedelijke logistiek in en rond Antwerpen. Een bedrijf als DHL Express, met alle ervaring en kennis die het aan boord heeft, kan daarbij een belangrijke rol spelen. Ik ben blij met de inspanningen die DHL Express hier levert in het verminderen van het aantal logistieke bewegingen, van de CO2-uitstoot en het aantal afgelegde kilometers in de stad. Het is precies wat Antwerpen nodig heeft."

Samenwerkingsverband met Ford en Shell

DHL Express werkt samen met Ford voor de elektrificatie van haar wagenpark. Met zijn elektrische motor en 317 km bereik (volgens de WLTP-cyclus) vormt de Ford E-Transit het ideale duurzame hulpmiddel voor de leveringen van DHL Express. De elektrische bestelwagen biedt een perfecte combinatie van functionaliteit en lage eigendomskosten, ondersteund door geïntegreerde Ford Pro- oplossingen die de productiviteit verhogen, evenals een uitgebreide standaarduitrusting, nieuwe connected functies en geavanceerde rijhulptechnologieën.

Peter Bertin, Managing Director Ford Belux: “Wij bij Ford zijn trots op de samenwerking met DHL Express op dit project. Het laat zien wat de toekomst inhoudt als het gaat om het elektrificeren van wagens. DHL Express biedt een geweldige kans om onze geëlektrificeerde bestelwagens en de mogelijkheden ervan te tonen. We kijken ernaar uit om hun wagenpark in de toekomst verder te elektrificeren.”

Shell is geselecteerd als partner voor de uitrol van laadinfrastructuur en laadpassen om de mobiliteit van de Ford E-Transits te verzekeren. Zo zijn er al 72 Shell Recharge laadpalen geïnstalleerd in 4 DHLdepots. Binnenkort worden 24 extra laadpalen toegevoegd aan een 5de locatie om een duurzame levering in heel België te garanderen. Ook werden er 272 Shell-laadpassen uitgedeeld aan bestuurders om onderweg op te laden. Via de Shell laadpas hebben de DHL bestuurders toegang tot maar liefst +30.000 publieke laadpunten in België, het meest uitgebreide netwerk van openbare laadpalen. 

Christophe Vaessen, Country Chair Belgian Shell Belgium: "Ongeacht het profiel van onze klant biedt Shell een uitgebreid ecosysteem op maat. Voor DHL Express was dat de plaatsing van laadpalen in heel België. Onze samenwerking zorgt ervoor dat de toekomst snel en kwalitatief geëlektrificeerd wordt. We zijn verheugd om met hen samen te werken, want DHL Express blijft een vlotte dienstverlening bieden. Shell levert een geweldig middel dat werkt op korte en lange termijn."

Over DHL

DHL is wereldwijd het toonaangevende merk op het gebied van logistiek. Onze verschillende DHLdivisies bieden samen een ongeëvenaard scala aan logistieke diensten, variërend van nationale en internationale pakketbezorging via e-commerce zendingen en logistieke fulfilmentoplossingen, internationale expresbezorging over de weg, door de lucht en over het water tot industrieel supply chain management. Met 380.000 medewerkers in meer dan 220 landen verbindt DHL mensen en bedrijven op een veilige en betrouwbare manier en maakt het wereldwijd duurzame handelsstromen mogelijk. Dankzij zijn specifieke oplossingen voor groeimarkten en industrieën zoals technologie, biowetenschappen en gezondheidszorg, engineering, productie en energie, auto's en retail positioneert DHL zich duidelijk als 'het logistieke bedrijf voor de wereld'.

DHL maakt deel uit van Deutsche Post DHL Group. Het concern behaalde in 2022 een omzet van meer dan 81 miljard euro. Met zijn focus op duurzaam ondernemen en zijn betrokkenheid bij de maatschappij en het milieu levert het concern een positieve bijdrage aan de wereld. Deutsche Post DHL Group streeft naar emissievrije logistiek in 2050.

Over Ford

Ford is een familiebedrijf dat de hele wereld omspant en gemeenschappelijke idealen heeft. Wij hechten evenveel waarde aan dienstverlening aan elkaar en de wereld als aan onze klanten. Generaties hebben bij ons hun herinneringen gemaakt en ons opgenomen in hun hoop en dromen. Na 117 jaar zijn we gewend ons aan te passen aan en leiding te geven aan verandering. Daarom evolueren we om ons niet alleen op voertuigen, maar ook op diensten, ervaringen en software te richten.

Van Henry Ford tot Bill Ford vandaag, handelt het bedrijf vastberaden om een duurzame toekomst voor onze gedeelde planeet te creëren en te bevorderen - vaak afwijkend van de status quo om onze wereld ten goede te helpen veranderen.

Over Shell

Shell is een internationaal energiebedrijf met expertise in de exploratie, productie, raffinage en marketing van olie en aardgas, en de productie en marketing van chemicaliën. Het doel van Shell is om samen vooruitgang te boeken met meer en schonere energieoplossingen. Wij denken dat de stijgende levensstandaard van een groeiende wereldbevolking de vraag naar energie, waaronder olie en gas, de komende jaren zal blijven stimuleren. Tegelijkertijd betekent de noodzaak om de klimaatverandering aan te pakken dat er wereldwijd een overgang plaatsvindt naar een koolstofarm energiesysteem.

Wij gebruiken geavanceerde technologieën en hanteren een innovatieve aanpak om te helpen bouwen aan een duurzame energietoekomst. Wij investeren ook in energie, ook uit koolstofarme bronnen zoals wind- en zonne-energie, en in nieuwe brandstoffen voor vervoer, zoals geavanceerde biobrandstoffen en waterstof.