Ducati-coureur op superbike die in een bocht leunt tijdens een race

Een korte geschiedenis van MotoGP

MotoGP is het belangrijkste kampioenschap voor motorracing ter wereld: Een serie van 18 races in 14 landen op vier continenten dit seizoen, met wereldwijde televisieverslaggeving. De meest bekwame motorrijders ter wereld gaan aan de startstreep staan, gewapend met de meest moderne motortechnologie en prototypes.

MotoGP werd door de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) in 1949 opgericht als een wereldkampioenschap en wordt nu voor de 67ste keer gehouden. Het is het oudste kampioenschap in de motorsport en boordevol rijke geschiedenis met evenementen die plaatsvinden overal ter wereld en meer dan 2,2 miljoen toeschouwers in 2010.

Het kampioenschap heette vroeger ‘500 cc’, maar werd in 2002 veranderd met nieuwe technische regels. Hierbij werden viertaktmachines toegelaten terwijl de motorcapaciteit werd verhoogd tot 990 cc, om zo MotoGP te worden. In 2007 werden de regels opnieuw veranderd en werd de motorcapaciteit beperkt tot 800 cc, in 2012 begon het tijdperk van de 1000 cc.

De huidige wereldkampioen MotoGP is Yamaha-coureur Jorge Lorenzo. Hij weerde zijn teamgenoot Valentino Rossi af in een spannende strijd die pas werd beslist in de allerlaatste race.

Het jaar begon ideaal voor Ducati. Andrea Dovizioso en Andrea Iannone behaalden allebei het podium op de eerste race in Qatar. De laatste van deze twee behaalde nog twee plaatsen in de top drie in de daaropvolgende races. Beide coureurs zullen ongetwijfeld nog podiumplaatsen toevoegen in de rest van het seizoen terwijl ze proberen de derde plaats te verbeteren die Ducati vorig seizoen als fabrikant en als team wist te veroveren.

Meer in Motorists

Shell en Ducati superbike-wereldkampioenschap

Shell biedt u alle essentiële informatie over Superbike: De geschiedenis, de races van dit seizoen en de Ducati 1199 Panigali.

Shell's technical partnership with Ducati

Shell’s innovation and development in MotoGP has co-engineered Ducati Corse to multiple race victories through our close technical partnership.