WAT IS ADBLUE EN HOE WERKT HET?

man and machine

Waarom bestaat AdBlue?

De uitstoot van stikstofoxiden (NOx) is een bron van luchtvervuiling en smog. Dieselvoertuigen hebben vanwege het motordesign in principe een relatief hoge NOx-emissie. Om dit terug te dringen legt Europese wetgeving sinds 2005 strenge eisen op aan de uitstoot van dieselvoertuigen. AdBlue helpt te voldoen aan de milieueisen. De naam is afgeleid van ‘Ad’ ('addition', oftewel toevoeging) en 'Blue', de blauwe kleur van het mengsel.

trucks on highway

Voor voertuigen met SCR

AdBlue kan uitsluitend worden gebruikt in voertuigen die zijn uitgerust met een Selective Catalyc Reduction katalysator (SCR-katalystor). In vrachtwagens wordt deze technologie sinds 2006 toegepast, dieselauto’s met SCR zijn sinds 2014 op de markt. De meeste SCR-auto’s hebben een Euro 6-motor.

adblue

Hoe werkt AdBlue?

Voordat uitlaatgassen het voertuig verlaten, wordt stikstofoxide in de SCR-katalysator opgeslagen. Op het moment dat er een vooraf bepaalde hoeveelheid stoffen in de katalysator is verzameld, wordt er vanuit een speciaal reservoir AdBlue geïnjecteerd. Het mengsel van gedemineraliseerd water en zuiver ureum zorgt onder invloed van temperatuur voor een chemische reactie. Bij deze chemische reactie worden stikstofoxiden afgebroken en omgevormd tot waterdamp en stikstof, die minder milieubelastend zijn.

blue nozzle

AdBlue bijvullen

Dieselvoertuigen die AdBlue gebruiken, hebben een indicator in het dashboard die aangeeft wanneer AdBlue bijgevuld moet worden. Voor vrachtwagens is AdBlue bij veel nationale en internationale tankstations verkrijgbaar aan de pomp. Voor personenauto's en busjes zijn er verpakkingen van 5 of 10 liter beschikbaar om AdBlue zelf bij te vullen. Doe dit nooit voordat het lampje brandt, want dan is er risico dat het reservoir te vol zit en dat heeft invloed op de samenstelling en kwaliteit. Op welke plek het reservoir bijgevuld moet worden verschilt per auto. Soms is dat achter de tankklep, maar soms ook onder de motorkap of in de kofferbak.

adblue

AdBlue kopen

U kunt AdBlue kopen bij Shell-tankstations. AdBlue van Shell voldoet aan alle kwaliteitseisen en is gecertificeerd volgens de ISO- en DIN-normen. Er worden ook andere ureumoplossingen aangeboden, maar deze worden afgeraden vanwege de kans op schade.

ZIE OOK

Technologie Shell DYNAFLEX

Ontdek hier onze geavanceerde formules voor benzine- en dieselbrandstoffen. Shell DYNAFLEX-technologie is ontwikkeld om motorefficiëntie te verbeteren en essentiële onderdelen van het brandstofsysteem te beschermen tegen prestatieverminderde afzettingen.

Shell-brandstoffen

Bij Shell-tankstations heeft u keuze uit verschillende soorten brandstof. We vertellen u hier graag meer over onze eigen producten, maar bijvoorbeeld ook over zaken als brandstofverbruik en brandstofprijzen.

Motoroliën en smeermiddelen van Shell

Shell is wereldwijd de nummer één leverancier van smeermiddelen en kent een geschiedenis van 70 jaar innovatie. Verken Shell’s gamma motoroliën en smeermiddelen voor auto’s, motorfietsen, vrachtwagens en meer.