"Het Europese tolheffingslandschap evolueert snel en lijkt inderdaad complex: tolbetaling met badge, vignetten, lage-emissiezones en ook landen waar je de grens oversteekt zonder dat ook maar één van die regels geldt", verduidelijkt Emmanuel Mignot, General Manager Fleet Solutions Europe bij Shell. "Wij willen onze klanten helpen hun rendement te verhogen en hun administratieve procedures te vereenvoudigen. Daarom hebben we een nagenoeg onbeperkte reeks oplossingen voor elektronische tolbetaling gelanceerd voor héél Europa. Ze zijn bestemd voor alle ondernemingen. Wij beleven een situatie zonder voorgaande, en vele ondernemingen ondergaan de wereldwijde impact van deze COVID-19-crisis. Daarom willen we vandaag meer dan ooit onze partners bijstaan en hun het beste van Shell aanbieden."

Een vereenvoudigde oplossing voor tolbetaling om het rendement te verbeteren en de kosten te verlagen

Europese wagenparken hebben in het verkeer vandaag af te rekenen met een complex en vaak verwarrend tolsysteem. Dit behoort zelfs tot hun belangrijkste uitdagingen. Met meer dan 100 verschillende wegenbelastingen in 30 landen met nationale wegentolsystemen kan elektronische tolheffing kostbaar zijn en een aanzienlijke tijdverspilling betekenen voor veel wagenparkbeheerders en chauffeurs.

Shell heeft ervaring met oplossingen voor tolbetaling en onderhoudt nauwe relaties met de organisaties die actief zijn in de sector. Hierdoor kan Shell zijn klanten de ruimste dekking in Europa aanbieden, in 27 landen. En dankzij haar unieke partnership met drie toonaangevende dienstverleners in de EETS-sector (Europese elektronische tolheffingssystemen), biedt Shell de fleetmanagers de ruimste keuze aan universele oplossingen. Deze unieke tolbetalingsoplossing dekt nu al negen Europese landen – België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, een deel van Polen (A4 snelweg), Portugal en Spanje – terwijl diverse andere landen o.a. Denemarken, Noorwegen, Slovenië, Zweden en Zwitserland de laatste hand leggen aan de voorbereiding. Ze kunnen overigens ook gecombineerd worden met een andere, lokale oplossing.

Onderweg naar succesvol Europees fleetmanagement van de toekomst

Het tijdperk van datagestuurd fleetmanagement breekt nu aan. De winnaars zullen de operatoren zijn die zich weten aan te passen aan de geïntegreerde en evolutieve aanpak van de verzameling, het beheer en het gebruik van data.

Met de ontwikkelingen in het beheer van de Europese tolheffingssystemen krijgen de fleetmanagers de mogelijkheid om andere technologieën te integreren, meer bepaald telematica en de platformen voor fleetmanagement. Zo kunnen ze de niet te verwaarlozen voordelen ervan grijpen en concurrentieel blijven. Organisaties die deze geïntegreerde data doeltreffend gebruiken, zullen een productiviteitsverhoging van 10 à 15 % ervaren naast een vermindering van de brandstofkosten die tot 25 %1 kan gaan. In de huidige economische context komen deze enkele voordelen als geroepen.

1 Bron: Shell.com, Driven by Data (https://www.shell.com/business-customers/shell-fleet-solutions/driven-by-data.html)